Gençlerden Öyküler

Proje Hakkında

Proje Hakkında

“Gençlerden Öyküler: Dil Ediniminde Süreçsel Drama ile Yaratıcı Yazma Uygulamalarının Tasarlanması” başlıklı projemiz TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmektedir.

Tales by Teens (Gençlerden Öyküler) projesi ortaokul ve lise öğrencileri ile İngilizce tasarım beceri atölyesi, ders dışı egzersiz, kulüp ya da İngilizce dersi gibi çeşitli eğitim öğretim ortamlarında uygulanabilecek bir yaratıcı-kolektif yazma uygulamasıdır. Sosyal öğrenme kuramıyla temellendirilen projemizle öğrenciler için öğrenmenin anlamlandırabileceği, öğrenci deneyimlerinin aktarabileceği, iş birliği ile akran öğrenmesinin gerçekleşebileceği, kaygının düşük motivasyonun yüksek olacağı bir uygulama hedeflenmektedir. Aynı zamanda tüm dünyanın maruz kaldığı Covid-19 süreci sonucunda bireyselliğe yönelen, yalnızlaşıp uzaklaşan öğrencilerin tekrar sosyal ortamda bulunmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Proje katılımcılarını Muğla ili Menteşe ilçesinin Muğla 75. Yıl Fen Lisesinden gönüllülük esası üzerine seçilen 9. ve 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Projenin amacı drama yöntemi ile gerçekleştirilen yaratıcı yazma çalışmalarının 9. ve 10. sınıf öğrencilerine İngilizce öğretiminde nasıl kullanılabileceğini araştırmaktır. Proje kapsamında toplanan veriler ışığında yaratıcı yazma etkinliklerinin etkinliğini, verimliğini ve ilgi çekiciliğini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen faktörlerin ortaya konması hedeflenmektedir.

Bu çalışmada öğrencilerin süreç başında ve sonundaki dil seviyeleri ölçülerek projenin etkisi kapsamında karşılaştırılacaktır. Bununla birlikte, çalışmanın öncül amacı dil becerilerindeki gelişimi izlemekten ziyade ülkemizin kendine has özellikleri ile uyumlu ve gerçekçi bir yöntemin özelliklerinin anlaşılmasıdır.

Tales by Teens uygulamasının ana hatları şu şekilde belirlenmiştir:

  1. 1. Başlama: Hazırlık ısınma çalışmalarının yapılması, öğrencilere bağlamın tanıtılması, bir soru ya da sorun içeren bir ön metin ile yola çıkılması
  2. 2. Oluşturma: Ön metin ile tetiklenen öykünün kahramanları, ana olayları, varılmak istenen noktaların araştırılması. Bu aşamada süreçsel dramaya ait süreçler ve yapılar işe koşularak öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanması önemlidir.
  3. 3.Uzlaşma: Grup bir önceki aşamada ortaya çıkan öyküyü ele alır. Eleştiriler, düzeltmeler ve öneriler ışığında bütün grup öykü üzerinde uzlaşır.
  4. 4.Canlandırma: Kararlaştırılan öykünün ana olayları yine süreçsel dramaya ait yapılar işe koşularak oynanır. Bu aşamada kullanılan sözcükler, cümleler ve dil dışı ögeler çok detaylı olarak gözlemlenir ve kaydedilir. Gerekli olduğu durumlarda bütünce ve sözlük gibi kaynaklardan yararlanılır. Öğretmen de kaynak ve yol gösterici olarak yaratım sürecine katılır. Öğrenciler belli bir seviyede tatmin oluncaya kadar tekrar tekrar oynanabilir.
  5. 5.Üretme: Canlandırma aşamasında kaydedilen dilsel ve dil dışı ögelerden yola çıkılarak öyküye son şekli verilir. Bu aşamada öğrencilere yaratımları üzerinde düzeltici geri bildirim verilir.

Bu beş adımı takip etmek üzere araştırmacılar ön metinleri, gerekli olabilecek propları, tema müziklerini ve görselleri tanımlayacaklardır. Gerekli hazırlıklar uygulama başlamadan önce tamamlanacaktır. Projeye katılan öğrenciler için ön ve son test olarak ALTE testi kullanılacaktır. Elde edilen sonuçlar ışığında katılımcılar belirlendikten sonra bilgilendirilmiş onam formları öğrenciler ve velileri tarafından imzalanacak, uygulama aşamasına geçilecektir. Uygulamalar detaylı olarak kaydedilecektir. Öğrencilerin yaratım süreçleri, verilen yönergeler, ortaya çıkan işler hem video olarak kaydedilecek hem de gözlem notları tutulacaktır. Her uygulama sonunda öğrencilerden geri bildirim vermeleri istenecektir. Diğer tasarım odaklı deneylerde olduğu gibi, her ders sonrası uygulamalara gerekli güncellemeler yapılacaktır. Başka bir deyişle, tasarım deney boyunca dönüşümlü olarak uygulama ve yeniden tasarlama şeklinde ilerleyecektir.